Is een AOV geschikt voor jou? Het is een vraag die je jezelf moet stellen voordat je de verzekering af gaat sluiten. De verzekering is er voornamelijk voor zelfstandig ondernemers en ondernemers die een eigen bedrijf runnen. Je bent onmisbaar op de werkvloer en zonder het uitvoeren van de werkzaamheden komt er geen geld binnen. Een ongeluk zit echter in een klein hoekje en een ziekte kan er zomaar in sluipen. Het is dan goed om verzekerd te zijn tegen deze financiële tegenslagen. Maar hoe bepaal je dan of de verzekering daadwerkelijk geschikt is voor je? 

 

Jouw financiële situatie bekijken

Of een AOV, ook wel de arbeidsongeschiktheidsverzekering, geschikt is voor je, hangt in eerste instantie af van jouw financiële situatie. Als je een flink vermogen hebt, kan je de financiële klap die gepaard gaat met ziekte of letsel eenvoudiger opvangen dan wanneer je vrijwel geen eigen vermogen hebt. Maar ondanks dat je een flink eigen vermogen hebt, kan het bij langdurig herstel snel gaan met het geld. Jouw vaste lasten blijven immers te allen tijde doorgaan. De arbeidsongeschiktheidsverzekering voorkomt dat je diep in de buidel moet tasten en door al jouw spaargeld heen gaat. 

 

Het beroep en de risico’s ervan 

Een andere factor die kan bepalen of een AOV geschikt is voor jou, is het beroep dat je uitvoert. Geen enkel beroep is hetzelfde en sommige beroepen brengen meer risico’s met zich mee dan andere. Als je bijvoorbeeld alleen maar op kantoor zit, zullen er niet snel ongelukken gebeuren op de werkvloer. Als bouwvakker of ander beroep waarbij je te maken krijgt met hoogtes en machines zijn de risico’s veel groter. Zet daarom goed op een rij welke risico’s je kan verwachten van het werk en bekijk aan de hand daarvan of je een AOV af moet sluiten. 

 

Een sociaal vangnet bij financiële obstakels 

Sommige mensen hebben het geluk dat er mensen om hen heen zijn die als vangnet kunnen dienen in dergelijke situaties. Als je tijdelijk niet kan werken, kan je eventueel vrienden of familie vragen om te helpen bij het betalen van de vaste lasten. Een sterk ondersteunend netwerk kan de druk aanzienlijk verminderen, waardoor je je kan richten op het herstel. Ondanks dit netwerk is het wel aan te raden om te kijken naar een AOV als ZZP’er. Zo hoeft het netwerk de volledige last niet te dragen gedurende deze periode. 

 

De premie en de verzekering bekijken

Een laatste factor waar je naar kan kijken als je een AOV ZZP’er af wilt sluiten is welke verzekeringen er beschikbaar zijn en wat de bijbehorende premiekosten zijn. Uiteindelijk moet het immers goed zijn voor jouw portemonnee en wil je zo veel mogelijk winst maken als ondernemer. De kosten van de verzekering kunnen variëren afhankelijk van jouw leeftijd, jouw gezondheid, het beroep en het bedrag dat je gedekt wilt hebben. Zorg daarom voor een goede vergelijking en ontdek welke premie het beste bij je past voordat je de verzekering daadwerkelijk afsluit.