Social media is vandaag de dag niet meer weg te denken uit de samenleving. Laten we dan ook eerst de vraag beantwoorden; Wat is social media nou eigenlijk precies? Social media is een interactieve vorm van computertechnologie die een laagdrempelige manier geeft om informatie te delen met een grote groep internetgebruikers. Naast privé personen wordt social media ook gebruikt door bedrijven en andere organisaties om informatie te delen en zo onder andere interactie tot stand te brengen. 

 

De verschillende social media diensten en hun gebruikers

Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende social media kanalen. Denk bijvoorbeeld aan Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter, Snapchat, Pinterest en nog veel meer! Via de vele social media diensten worden persoonlijke verhalen, interessante links naar bepaalde pagina’s en commerciële boodschappen gedeeld met een groot publiek. De platformen faciliteren de gebruikers om zelf content te creëren en te delen. Er zijn enorm veel social media diensten die naast overlappende functionaliteit ook unieke opties bieden om zich te onderscheiden van de rest. Zo zijn enkele overeenkomstige functies, zoals het maken van een persoonlijk profiel, het kunnen communiceren met andere gebruikers van het platform, het delen van content, andere leden volgen en een waardering geven aan bepaalde zaken. Daarnaast proberen de verschillende diensten zich te onderscheiden door bijvoorbeeld een specifieke doelgroep aan te spreken. Zo is LinkedIn voor het onderhouden van zakelijke relaties en is bijvoorbeeld Instagram of Pinterest bedoeld voor het delen van visuele informatie. Snapchat richt zich voornamelijk op jongeren.

 

Waarom is social media gratis voor de gebruikers ervan?

De bekendere social media diensten zijn vaak gratis te gebruiken. Hun inkomstendoel is dan ook het verzamelen van gebruikersinformatie. Zo kunnen adverteerders zéér gericht hun doelgroep bereiken, via gepersonaliseerde advertenties op de verschillende kanalen. De schending van de privacy van de gebruiker is echter steeds een terugkerend punt van kritiek. Vooral Facebook heeft er een handje van om bepaalde privacywetten te overschrijden.

 

Social media marketing voor jouw bedrijf

Gemiddeld spenderen we zo’n 2,5 uur per dag op social media. Vooral een groot deel van de jongeren maakt hier veelvuldig gebruik van. Daarom is social media super geschikt als advertising platform voor jouw bedrijf! Zo bereik jij een doelgroep die nog niet actief op zoek is naar jouw producten of diensten. Dit alles kun je doen door middel van social media marketing. Weet jij niet goed hoe je social media marketing toepast óf heb je gewoonweg niet genoeg personeel om dit uit te kunnen voeren? Houd tijd over voor de zaken waar jij écht goed in bent en laat je social media marketing uitbesteden aan de specialisten op dit gebied. Meer informatie daarover lees je bijvoorbeeld hier. Zo weet je zeker dat je marketing in goede handen is!